Activiteitenkalender

VanTot / OpOmschrijving
 29-02-20Excursie: Lepelaarsplassen Flevoland organisatie: Jeroen
Een echte wandelexcursie deze keer, dus de wandelschoenen kunnen tevoorschijn komen. Vanaf bezoekerscentrum de Trekvogel beginnen we met een rondwandeling van maar liefst 12 kilometer waarbij we om de gehele Lepelaar plassen zullen wandelen. Tussendoor wijken we nog even van de route af om naar de Lepelaar hut te wandelen. Vanuit deze grote hut heb je een breed uitzicht over de Lepelaar plassen en er is altijd wel iets te zien. Hierna gaan we verder met de rondwandeling langs de natte graslanden. Op diverse punten langs de route zijn op een verhoging kijkschermen geplaatst en bij elk scherm is het altijd weer een verrassing wat zich in het water bevindt. Tijdens deze wandeling komen we geen horecagelegenheden tegen dus denk aan de thermoskan met koffie en de zelfgemaakte broodjes.
Vertrek: 8.00 uur vanaf parkeerterrein NS station Kogerveld Veldbloemweg Zaandam
Informatie: een wandel excursie van ca. 12 km. Aanmelden vanaf 29-01-2020 bij frits.schuster@kpnplanet.nl
 07-03-20Werkochtend in het Oostzanerveld
Onder leiding van Staatsbosbeheer Veenweiden vinden er werkzaamheden plaats door vrijwilligers in het Oostzanerveld. Dit natuurwerk betreft het opruimen van riet en maaisel op kwetsbare veenmosrietlandjes en het verwijderen van kleine bomen en struiken (o.a. bramen). Hierdoor houdt het veenweidegebied haar open karakter. Dit natuurwerk is goed voor de zeldzame flora en fauna (diverse vogelsoorten en o.a. de Noordse woelmuis). Heeft u ook zin om eens de handen uit de mouwen te steken meldt u zich dan aan of kom eens langs!
Verzamelen: Aanvang 9.30 uur. Verzamelen om 9.15 uur bij restaurant het Zaans Hoekje aan de Watering 1 te Zaandam. Er is ruim voldoende parkeergelegenheid op het terrein van het restaurant. Ook fietsen kunnen aldaar gestald worden. De grote werkboot vertrekt om 9.30 uur naar de te bewerken percelen. De werkzaamheden duren, afhankelijk van het weer en wat er zoal te doen is, tot uiterlijk 13.30 / 14.00 uur.
Informatie: Aanmelden en info bij Bernard Ebbelaar, tel.nr. 06-10790890 of email: bernardebbelaar@hetnet.nl
 08-03-20Werkochtend in polder Westzaan
Onder leiding van Staatsbosbeheer Veenweiden en samen met OBW vinden er werkzaamheden in de natuur plaats in het Westzijderveld. Dit natuurwerk betreft het opruimen van riet en maaisel op kwetsbare veenmosrietlandjes en het verwijderen van kleine bomen en struiken (o.a. bramen). Hierdoor houdt het veenweidegebied haar open karakter. Dit natuurwerk is goed voor het behoud van de zeldzame flora en fauna (o.a. diverse vogels en de Noordse woelmuis). Heeft u ook zin om de handen uit de mouwen te steken meldt u zich dan aan of kom eens langs!
Verzamelen: Verzamelen tussen 9.15 en 9.30 uur bij molen de Schoolmeester aan het Guispad 3 te Westzaan. De grote werkboot vertrekt om 9.30 uur naar de te bewerken percelen. In de berm bij de molen is voldoende parkeergelegenheid voor de auto. Fietsen kunnen bij de molen worden gestald. Afhankelijk van de werkzaamheden en het weer duren die tot circa 13.30 uur.
Informatie: Aanmelden en info bij Ank Brand, tel. 06-22483973 of email: ank.brand@chello.nl
 10-03-20Contactavond voor Leden
De zesde contactavond voor leden van het seizoen 2019-2020 in een reeks van zeven met altijd interessante sprekers en onderwerpen. Leden kunnen hun kennis over vogels en de natuur vergroten en contact hebben met hun mede-leden. Deze avond komt Sanne van den Berg-Blok vertellen over haar jarenlange onderzoek naar zeearenden in Noord Noorwegen en later ook in Nederland. Haar vader Alfred Blok, nog steeds lid van onze vereniging, nam haar al jaren geleden mee naar het Hoge Noorden naar Zweeds- en Noors Lapland en sinds 2008 onderzoekt Sanne daar zelfstandig deze vliegende deuren. Kom het leven van de zeearend bekijken!
Aanvang: 20.00 uur in buurtcentrum De Lorzie aan het Marktplein 3 te Wormerveer. Er is ruim voldoende parkeergelegenheid op het Marktplein direct voor de Lorzie.
Informatie: bij organisator Ruud Oudhaarlem, tel. 075-6286009 of via email: ruud.oudhaarlem@gmail.com
14-03-2015-03-20Wintertelweekend
Het zevende en laatste wintertelweekend van het seizoen 2019-2020 vindt plaats. Vrijwel alle buitengebieden van de Zaanstreek worden geteld op de aanwezigheid van vogels. De telling vindt bij voorkeur op zaterdag of zondag plaats. Indien het niet anders kan, mag ook een dag direct voor of na het weekend gekozen worden.
Aanvang: N.v.t. Bij voorkeur op zaterdag of zondag.
Informatie: Bij Els Floris van de Commissie Tellingen en Inventarisaties via tel.nr. 075-6425577 of email: els.floris@kpnmail.nl
 21-03-20Excursie: Arkemheemsepolder en randmeren organisatie: Frits
In 2019 bij onze excursie naar de Vogel Boulevard bij Eemnes, de polder Arkemheem en de randmeren, zijn wij als gevolg van sneeuwbuien die ons het vogelen parten hebben gespeeld, voortijdig gestopt. Voor ons de reden om deze excursie voor u te herhalen. Het gaat om locaties waar wij al vaker zijn geweest, waar wij in voorgaande jaren onder andere de Kleine Zwaan hebben aangetroffen. Maar daarnaast zullen wij nog vele andere wintergasten aantreffen zoals diverse ganzen soorten, Grote Zaagbekken en vele eenden soorten. Wij vertrekken om 07.00 uur en gaan niet direct naar de polder Arkemheem, maar gaan eerst naar de polder Eemland om daar na een wandeling langs de “Vogel Boulevard” en aan het Eemmeer de wintergasten te ontmoeten. Hierna rijden wij via de Eemdijk en Eembrugge richting polder Arkenheem en de Nijkerkernauw, alwaar ook hier weer de wintergasten zijn te verwachten. Als er na de lunch nog voldoende tijd is, gaan wij nog langs de randmeren en mogelijk nog richting Oostvaardersplassen.
Vertrek: 7.00 uur vanaf parkeerterrein NS station Kogerveld Veldbloemweg Zaandam
Informatie: Aanmelden vanaf 21 februari 2020 bij frits.schuster@kpnplanet.nl
 29-03-20Grote Voorjaarslezing
Op deze zondagmiddag zal de grote voorjaarslezing voor onze leden, donateurs en andere Zaanse natuurliefhebbers plaats vinden. Op deze middag is natuurfotograaf Mattias Hofstede onze gastspreker met een lezing over de natuur en vogels van Suriname. Dit land staat niet heel bekend onder vogelaars, maar heeft een overweldigende natuur met kustzones, prachtige rivieren en tropisch regenwoud. Mattias zijn lezing wordt een tropische verrassingstocht!
Aanvang: 14.00 uur (zaal open om 13.30 uur) in de grote zaal van Het Wapen van Assendelft, Dorpsstraat 533 te Assendelft. Er is naast het zalencomplex voldoende parkeerruimte. Leden en donateurs hebben op vertoon van de aan hen gezonden toegangskaart gratis entree. Anderen betalen slechts 2 euro aan de zaal.
Informatie: bij organisator Ruud Oudhaarlem via tel. nr. 075-6286009 of email: ruud.oudhaarlem@gmail.com
 30-03-20Grote Voorjaarslezing
Op deze maandagavond is natuurfotograaf Mattias Hofstede onze gastspreker met een lezing over de natuur en vogels van Suriname. Dit land staat niet heel bekend onder vogelaars, maar heeft een overweldigende natuur met kustzones, prachtige rivieren en tropisch regenwoud. Mattias zijn lezing wordt een tropische verrassingstocht! Deze avond is zowel bestemd voor onze leden en donateurs als andere Zaanse natuurliefhebbers.
Aanvang: 20.00 uur (zaal open om 19.30 uur) in De Stoomhal, Pakhuisplein 44 te Wormer. Er is bij de zaal voldoende parkeerruimte. Leden en donateurs hebben op vertoon van de aan hen gezonden toegangskaart gratis entree. Anderen betalen slechts 2 euro aan de zaal.
Informatie: bij organisator Ruud Oudhaarlem via tel. nr. 075-6286009 of email: ruud.oudhaarlem@gmail.com