Selectie uit de Grutter 1985 - 1989

Door: Luuk Plekker

1985 - Nieuwe leden: Luuk Plekker en Ed Staats

Jeugdherinnering

Het kwam me eigenlijk weer in gedachten, toen ik het stukje van Jan Spreeuw las: Moord in het Rosariumpark.
Vreemd dat je je zo'n voorval nog herinnert. Ik was een jaar of negen misschien. Een dikke 60 jaar terug dus. We woonden toen in Zaandam, op de Prins Hendrikkade langs de Voorzaan, wij kenden de vogels op de Zaan toen heel oppervlakkig, het waren meeuwen, 'zeemeeuwen'. Op een middag was onze school, de Kattegatschool, zoals gewoonlijk om 4 uur uitgegaan. Het moet zomer geweest zijn, het was prachtig weer. Toen ik vanaf het Kattegat op de Kade kwam, viel me meteen op dat twee meeuwen met elkaar ergens over aan het vechten waren. Het waren grote zeemeeuwen, moeten dus zilvermeeuwen geweest zijn. Het vreemde was wel voor mij dat er niet een wegvloog, hetgeen anders wel gebeurde. Het was een wild gevecht, waarbij dan de een, dan de ander onder water werd geduwd, wild met de vleugels slaand. Het was te ver weg om iets te doen, zodat ik in spanning moest afwachten wat er verder gebeurde. En dat kwam vrij plotseling. Een der vogels had datgene waarover de strijd kennelijk ging, te pakken en vloog weg. De ander lang doodstil op het water. Het dobberde langzaam naar de kant waar ik hem dus kon bekijken. Een triest gezicht, met de mooie witte borst en onderkant en de kop onder water. Dat het indruk op me gemaakt heeft, blijkt wel uit het feit dat ik het me nog kan herinneren als de dag van gisteren, hoe en waar het gebeurde. Ik heb dit later nooit meer meegemaakt, gelukkig.
Van Frans A. Sjollema.

Veldwaarnemingen:

Bosgors Dijkerhemme 1 ex. I. vd Bosch - E. Menkveld

1986

Veldwaarnemingen:

Visarend Wormer- en Jisperveld 1 ex E. Menkveld - E. vd Bosch; en Krommenie 1 ex A. Tromp

Snippers

De gedeeltelijk albino huismus zit nog steeds in Krommenie. Op 30 september zagen we hem nog op de Von Braunstraat, vlakbij de Armstrongbrug, tussen andere huismussen.

1987

Veldwaarnemingen:

Koereiger Wijde Wormer 1 ex Diverse waarnemers
Roodmus Zaandijk, Fortuinweg 1 ex (vermoedelijk 2 ex) P.J.Rozemeijer - H.A. Brinkman

10 jaar Grutter: Reacties van onze lezers:

In de loop van 10 jaar heb ik (en met mij nog enkele trouwe leden van de Vogelbeschermingswacht) mijn haren verloren, maar de Grutter oogt nog net zo fris als in het begin in 1977. De inhoud van de 6 nummers per jaar varieert en weerspiegelt de vereniging, die immers vogels van verschillende pluimage bevat. Het gaat van droog tot tintelend levendig, van oubollig tot wetenschappelijk waardevol, en stimuleert altijd tot meedenken en meewerken aan het doel en streven van de Zaanse Vogelbeschermingswacht. Opmaat en druk van het blad zijn zodanig dat andere plaatselijke en regionale groepen in Nederland die een blaadje uitgeven, - terecht - met afgunst onze Grutter bekijken. Bedankt redactieleden van 77 tot 78, jullie verdienen een 10 met een gr.....utter.
Koos Jonker

1988

Wiebe van der Honing

Wiebe van der Honing

Wat een klus, maar wat een plezier.
Het moest er dan toch van komen dat ik na 8 jaar redacteur van de Grutter te zijn geweest op streng advies van mijn medisch specialist, dit werk moet neerleggen. Sterk werd me aangeraden om het in de toekomst wat rustiger aan te gaan doen. Ik geloof dat dit wel een goed advies is, want het maken van de Grutter ging me in 1988 heel wat moeizamer af dan in voorgaande jaren. Ik heb dit werk met enorm veel plezier gedaan en het kostte me dan ook veel moeite om in augustus het bestuur op de hoogte te stellen dat ik aan het eind van dit jaar mijn redacteurschap ga beëindigen. Ter wille van de gezondheid moet de mens weleens zijn kop buigen en dat is mij dus nu overkomen. Gedurende de tijd dat ik aan de Grutter werkte heb ik veel, zoals ik het zelf noemde, sociaal contact gehad met veel leden van onze vereniging. Ik dank die leden die met de redactie ervoor gezorgd hebben dat we jaren lang een goed verzorgd verenigingsblad konden maken. Ook tijdens mijn ziekte heb ik van veel van mijn vogelvrienden positieve reacties gehad. Het heeft ertoe bijgedragen dat ik weer op de been kwam. Het mij los koppelen van de Grutter betekent echter niet dat ik me niet meer in vogelaarskringen zou kunnen bewegen. Want wij hebben een hobby die naast het beschermen van vogels ook voor veel noodzakelijke ontspanning zorgt. Voor de aardigheid heb ik laatst eens uitgezocht wat ik in al die jaren aan de Grutter heb gedaan. Wat ligt er dan voor me? Zo'n 1300 pagina's tekst- en tekenwerk. Als ik al die pagina's naast en boven elkaar leg, dan zou het een tekentafel van 150 M2 nodig hebben! Wat een klus. . . . maar wat een plezier.
Ik wens de mensen van de Grutter een gouden toekomst toe en nogmaals een woord van dank aan de medewerkers van de Grutter voor de leuke tijd die we samen gehad hebben.
Wiebe van der Honing.

1989

Snippers

De excursies welke voor dit seizoen zijn gepland zijn in samenwerking met Piet Kan door Cees Brinkman uitgezocht. Een extra reden om mee te gaan; de kans op rijke waarnemingen is zo wel bijzonder groot.

Veldwaarnemingen:

Hop, Achter de Kleis, Uitgeest 1 ex J. Vingerhoed