Vogels zijn grenzeloos

Door: Emile Dirks

De inspanningen van de Vogelbeschermingswacht "Zaanstreek" hebben hun uitwerking niet alleen in de Zaanstreek. De natuurgebieden die wij in ons werkgebied beschermen, voor 'onze' vogels, bieden kansen voor vogelsoorten die van elders komen. Of weer naar andere gebieden doorvliegen. Ons werkgebied is begrensd, onze avifauna niet. Gelukkig maar!

Grenzeloze vogels

En alleen de vogels vliegen van Oost naar West Berlijn
Worden niet teruggefloten, ook niet neergeschoten
Over de muur, over het ijzeren gordijn
Omdat ze soms in het westen, soms ook in het oosten willen zijn

(Over De Muur, door het Klein Orkest, 1984)

Ja, inderdaad, ons werkgebied is begrensd, maar onze avifauna niet. Dat is er de reden van dat velen van ons geïnteresseerd zijn in de vogelwereld van andere gebieden, zowel de vogelwereld in eigen land als van daarbuiten. Onze excursiecommissie speelt daar handig op in: mede naar aanleiding van wensen van onze leden wordt jaarlijks een excursie- en reisprogramma samengesteld dat binnenlandse en soms buitenlandse natuurgebieden op eenvoudige wijze bereikbaar maakt.

Gesneden koek

Jan-van-Gent

Jan-van-Gent; ©Frits Schuster

Af en toe mag ik daar een suggestie voor doen en een activiteit organiseren. Vanwege mijn (onbezoldigd) reisleiderschap bij Stichting Vogelreizen is het voor mij "gesneden koek" om een dergelijke activiteit voor de VBW"Z" te mogen organiseren. Zo staat bijvoorbeeld de vierdaagse reis naar Helgoland, van enkele jaren geleden, mij nog goed bij. Eerst met z'n allen met de auto naar Cuxhaven, daar overnachten in de jeugdherberg en vervolgens met de veerboot naar Helgoland. En wat hebben we genoten op dat afgelegen eiland! Prachtige waarnemingen gedaan, van onder andere jan-van-genten op het nest, op nog geen drie meter afstand van ons vandaan! En al het andere moois dat we daar meemaakten. De organisatie had vooraf wel wat voeten in de aarde, maar daar was tijdens de reis niets meer van te merken.
Er zijn heel wat mooie foto's gemaakt die vier dagen, ook op het nabij gelegen eilandje Helgo-Düne, nauwelijks 500 meter van het hoofdeiland gelegen. Misschien dat we in de toekomst nogmaals Helgoland zullen aandoen, wie weet.

Toekomstmuziek

Kraanvogels in Fochteloo

Kraanvogels; ©Kees de Jager

Ook de driedaagse binnenlandse reis 'Naar de kraanvogels van Fochteloo', mag ik voor onze vogelwacht organiseren. De excursie staat voor maart 2018 op de rol: als dát maar goed komt !
Naar de andere kant van de Noordzee staat er – bij Stichting Vogelreizen – een leuk vliegreisje op het programma, naar de Farne Islands, wie kent ze niet? Daar broeden géén jan-van-genten – dáárvoor moet je op Helgoland zijn, dat ongeveer op dezelfde hoogte ligt als de Engelse eilandengroep – maar wél duizenden papegaaiduikers, alken, zeekoeten, kuifaalscholvers, naast tal van andere soorten. Ook brengen we daar, in Northumberland, een bezoekje aan het binnenland, met onder andere de (broedende) beflijster, de waterspreeuw en het Schots sneeuwhoen: grenzeloos genieten!
Of dit tripje ook weggelegd is voor onze vogelwacht, dát zal de toekomst moeten uitwijzen…

Nakaarten

Tijdens de excursies en de reizen die ik samen met de Zaanse vogelaars heb gemaakt, heb ik gemerkt dat er samen altijd volop wordt genoten van vogels en natuur, zelfs tijdens het "nakaarten"…
Ik hoop dat dát, genieten en gezellig nakaarten, nog tot in lengte van jaren door moge gaan!