65 jarig jubileum Vogelbeschermingswacht "Zaanstreek"

Datum: 20 april 2008
Fotos: ©Kees de Jager

Donderdag 17 april 2008 bestond de Vogelbeschermingswacht "Zaansteek" 65 jaar! Dit heugelijke feit werd zondag 20 april in en rond De Poelboerderij gevierd met een Zaans Vogelfestival. Rond de boerderij was een informatiemarkt ingericht met kraampjes bezet door verschillende (natuur-)organisaties. Er waren elk uur boottochten door het Wormer- en Jisperveld, wandeltochten rond de Schaalsmeerpolder en de jeugd kon de hele dag nestkastjes timmeren en uilenbraakballen pluizen. Het weer werkte voortreffelijk mee, waardoor het Vogelfestival een groot succes werd.

De spits werd afgebeten door een groep vroege vogels die 's morgens om 7.30 uur vertrok voor een vroege vaartocht. Met twee boten werd voor het eerst deze dag koers gezet naar het Wormer- en Jisperveld. Onder leiding van gidsen van de Vogelwacht werd druk gespeurd naar (bijzondere) vogels. Ook de geschiedenis van het gebied werd daarbij niet vergeten. Ondanks het bewolkte weer en de lage temperatuur werd het een succesvolle tocht met enkele leuke soorten als Kemphaan, Visdief, diverse soorten eenden en een Havik op nest.

Bij terugkomst op de Poelboerderij waren daar de kraampjes van de informatiemarkt al ingericht en had het eerste publiek ze ook al weten te vinden. Toen halverwege de ochtend ook de zon zich liet zien, kon de dag niet meer stuk. Alle volgende vaartochten waren binnen de kortste keren "uitverkocht" zodat er zelfs werd besloten om een extra tocht te maken voor diegenen die buiten de boot dreigden te vallen. Ook de wandeltocht rondom de Schaalsmeer was goed bezet. Over de hele dag werden mooie soorten genoteerd. Een kleine selectie uit al het moois: Koereiger, Zwartkopmeeuw, Kemphaan, Dwergmeeuw, Blauwborst, Bruine Kiekendief ..... te veel om hier op te noemen. Een uitgebreidere lijst is te vinden op onze pagina's op waarneming.nl.

Op de informatiemarkt was het de hele dag door gezellig druk. Diverse (natuur-)organisatie gaven tekst en uitleg over hun werk, Technolyt had een stand waar bezoekers diverse kijkers konden proberen en er waren kraampjes met (vogel-)kunst. Ook onze eigen PPC was natuurlijk van de partij. De jeugdige bezoekers konden zich vermaken met het uitpluizen van uilenballen of een echte nestkast in elkaar zetten. In de Poelboerderij was een dertigtal foto's van leden van de vogelwacht te bewonderen. Ze toonden de weidevogels van de Zaansteek en het landschap waarin zij voorkomen. Ook werden doorlopend natuur- en vogelfilms vertoond.

Een uitgebreider verslag van dit geslaagde jubileumfeest is te vinden op Zaanstreek Actueel.