Grutto trekt al weer weg

Datum: 26-06-2009
Bron: Vogelbescherming Nederland
Foto: ©Kees de Jager

GruttoWas in mei het "Grutto, Grutto" niet weg te denken als je een rondje door de Zaanse polders liep of fietste, eind juni hoor je het nog nauwelijks. Ook het afspeuren van de weilanden levert nauwelijks nog Grutto's op. Ze lijken wel verdwenen te zijn!

Deze constatering wordt bevestigd door gezenderde Grutto's. Eén van hen - Heidenskip genaamd - vloog in één ruk van Friesland via Spanje over de Sahara naar het West-Afrikaanse Senegal. Op zaterdag 20 juni werd zij nog gepeilt in Friesland; dinsdag 23 juni was zij echter al gearriveerd in Senegal. De afstand van ruim vierduizend kilometer legde zij af in twee etmalen nonstop vliegen.
Deze Grutto - genoemd naar het plaatsje waar zij van een zendertje werd voorzien - had haar legsel verloren en na een maandje opvetten in Friesland, vond zij het kennelijk genoeg en trok ze naar haar winterkwartier.

Ook vogels die wel succesvol jongen hebben grootgebracht zijn eind juni echter al aan de trektocht begonnen.

Veel meer informatie over de gezenderde Grutto's, verslagen over hun tocht en een kaartje met hun actuele positie is te vinden op enkele speciale pagina's op de site van Vogelbescherming Nederland: www.vogelbescherming.nl/actueel/grutto_op_reis