Help de vogels de winter door

Datum: 09-01-2010
Bron: Vogelbeschermingswacht "Zaanstreek"

Het is momenteel echt winterweer en het einde van de vorst- en sneeuwperiode is volgens de weermannen en -vrouwen nog niet in zicht. Vogels hebben het daarom extra moeilijk om deze periode goed door te komen. Open water voor diverse eenden, zwanen, meerkoeten en waterhoentjes wordt steeds schaarser. Door het sneeuwdek kunnen veel vogels niet meer bij hun voedsel zoals gras en zaden komen.

Pimpelmees

Pimpelmees op pindanetje; ©Kees de Jager

De Vogelbeschermingswacht "Zaanstreek" adviseert daarom de vogels volop te (gaan) voeren en roept daarmee de inwoners van Zaanstad op de vogels de winter door te helpen.

Veel mensen doen dat inmiddels al, soms het gehele jaar door, via het ophangen van netjes met pinda's en vetbollen in de tuin of het strooien van zaden en brood. Dat is een hele goede zaak voor onder meer kool- en pimpelmezen, merels, huismussen, vinken, groenlingen en andere zaadeters.

Sommige vogelsoorten zijn vanwege het winterweer doorgetrokken naar zuidelijker streken, maar juist voor de thuisblijvers is bijvoeren nu noodzaak geworden.

Wat u de diverse vogelsoorten kunt voeren is op deze site te vinden onder werkgroepen / wintervoeding. Ook op de tuinvogelsite van Vogelbescherming Nederland vindt u veel informatie over vogels voeren.

Doe mee en help de vogels de winter door! U zult er veel plezier aan beleven.