Vogeltochten in het Oostzanerveld

Datum: 25-03-2010
Bron: Werkgroep Oostzanerveld

Kom genieten van de weidevogels!

Bord OostzanerveldNet als voorgaande jaren organiseert de Vogelbeschermingswacht "Zaanstreek" ook dit voorjaar weer een drietal vogelvaartochten in het mooie natuurgebied het Oostzanerveld. De vaartochten worden gehouden op de zondagen 18 en 25 april en 2 mei. De excursies vinden plaats in samenwerking met Staatsbosbeheer(SBB).

Het vertrek is vanaf de werkschuur van Staatsbosbeheer in het Oostzanerveld. De werkschuur is te bereiken via de Zuiderweg en de Westerdwarsweg in de Wijde Wormer. Aan het einde van de Westerdwarsweg op de dijk met het Oostzanerveld bevindt zich de schuur. Er is voldoende parkeergelegenheid voor auto's op het terrein. De vertrektijd is om negen uur en de tochten duren ruim drie uur. De kosten bedragen voor volwassenen € 6,-- en voor kinderen tot 12 jaar (onder begeleiding) € 3,--.

Aanmelden vooraf is gezien het maximum aantal deelnemers noodzakelijk. Dat kan bij Henk Harrewijne van de Vogelbeschermingswacht, alleen telefonisch op 075-6841938.

Er wordt gevaren met een ruime open boot, dus denk aan de juiste (warme) kleding. Een verrekijker en vogelgids zijn zeker aan te raden.

Het Oostzanerveld is één van de bekendste Zaanse veenweidegebieden, waar men echter alleen per boot in kan komen. Dit uitgestrekte gebied - een mozaïek van water, weiland, riet en moeras - is een doolhof van eilandjes en slootjes. Deze excursies zijn de kans om dit reservaat te leren kennen. Bijzondere weidevogels als grutto, kievit, tureluur, watersnip, zomertaling en slobeend broeden hier nog en kunnen waarschijnlijk gezien worden.

De vogelvaartochten worden begeleid door ervaren leden van de Vogelbeschermingswacht. Aan het roer van de plat staat Jan Schipper van Staatsbosbeheer die de boot door de vele sloten loodst en iets kan vertellen over het beheer van dit unieke veenweidelandschap.