Wandelen over water

25 jaar Staatsbosbeheer in het Guisveld

Datum: 06-05-2010
Bron: Staatsbosbeheer, Vogelbescherminswacht "Zaanstreek"

Logo StaatsbosbeheerIn 1985 kocht Staatsbosbeheer het Guisveld van de gemeente Zaanstad. Het Guisveld had het inverdan van de jaren 70 moeten worden. Dankzij de grote betrokkenheid van de Zaanse bevolking is het Guisveld behouden gebleven voor de natuur. Staatsbosbeheer is trots op het behaalde resultaat van 25 jaar natuurbeheer. Graag delen wij dit jubileum met de Zaankanters. Dit speciale jaar is wandelen over water daarom 5 dagen i.p.v. 2 dagen. Elke dag staat er een andere belevenis centraal. Er is voor de echte wandelaars over water een onvergetelijke speciale attractie gemaakt. De route is 4 kilometer lang, de eilanden zijn met elkaar verbonden met tijdelijke bruggen. De start is achter NS station Wormerveer. Het pad is niet verhard dus goede schoenen of laarzen is aan te raden. De route kan geheel zelfstandig gelopen worden. Deelname is gratis en honden zijn verboden!

Vrijdag 21 mei is voor de sportieve wandelaar. De jubilerende 75 jarige wandelsport vereniging "De Laatste Loodjes" organiseert een wandeling van 10 km waarvan 4 km door het Guisveld. Om 10 uur starten op het marktplein in Wormerveer.

Zaterdag 22 mei. Het wandelpad is tussen 9 en 17 uur geopend. Langs de route staan ervaren natuurfotografen die u kunnen adviseren in het maken van de natuurfoto die u altijd al had willen maken. Bij terugkomst mag u de gemaakte foto's op een doorlopende dia presentatie zetten zodat andere bezoekers de natuur door uw ogen kunnen zien. Na afloop komen de foto's vrij beschikbaar op het internet.

Rietzanger
Rietzanger; © Kees de Jager

Zondag 23 mei. Al om 6 uur kunt u gaan wandelen door een van de stilste gebieden van de Zaanstreek. De ontwakende natuur laat op dit tijdstip zachtjes van zich horen. Vrijwilligers van de Vogelbeschermingwacht "Zaanstreek" laten u met grote telescoopkijkers de vogels van dichtbij bewonderen. Halverwege de route hebben zij een informatiestand, tevens rustpunt. We sluiten de wandelroute weer om vijf uur in de middag.

Als u een avontuurlijke natuurbelevenis wilt dan kunt u vanaf 22.00 uur de nachttocht maken. Alleen begeleid door het licht van de maan en de sterren. Dit mag u niet missen, ontdek dat uw zintuigen toch nog werken zoals in de oertijd. In het donker kan je beter ruiken en horen, maar beweeg je ook voorzichtiger. Tijdens de nachtelijke tocht zijn er onverwachte ontmoetingen die u niet snel zult vergeten. Bij terugkomst is er tijd om even na te praten onder het genot van een drankje en streekeigen muziek van de troubadour.

Maandag 24 mei. Het wandelpad is tussen 9 en 17 uur geopend. Halverwege de wandelroute is een leuke en vooral natte activiteit. De kinderen worden uitgenodigd om onderzoek in de sloot te doen met een schepnetje. De gevangen beestjes worden onderzocht en alle vragen van de kinderen worden beantwoord. Natuurlijk is er langs de gehele wandelroute aandacht voor de kinderen. Er staan uitdagende opdrachten die de kinderen veel kunnen leren over de natuur. Bij het eindpunt kunnen de kinderen op creatieve wijze Ieren maken van hout. Ook op deze dag is de Vogelbeschermingswacht "Zaanstreek" met de grote telescoopkijkers en de informatiestand aanwezig.

Dinsdag 25 mei. Op de enige echte Zaanse vrije dag Pinksterdrie is het wandelpad tussen 9 en 17 uur geopend. Elk heel uur vertrekt er een excursie met een speciaal thema. Zo zijn er vogel, plantjes, landschap, cultuurhistorie, eten en gegeten worden excursies. Het programma is aangegeven bij het startpunt van de wandeling. De vogelexcursies worden begeleid door gidsen van de Vogelbeschermingswacht "Zaanstreek".

Voor meer informatie kunt u kijken op staatsbosbeheer.nl of contact opnemen met:
Eric van Gerrevink, tel. 0651 404055; Boswachter

Een eerste inpressie van dit evenement staat in het fotoalbum