Informatiebijeenkomst over blauwalg door KMZ

Datum: 08-09-2010
Bron: Kontakt Milieubeheer Zaanstreek (KMZ)

 

Blauwalg ?

Overlast veroorzakers of planeet redders?
Kun je in de toekomst veilig zwemmen in recreatieplassen?

Dinsdag 28 september
19.45 uur

De Vertoeving, Westzijde 82
1506 EH Zaandam

De Jagersplas met een aantrekkelijk zwemstrandje, het Twiske met prachtig aangelegde zwemgelegenheden of het Uitgeestermeer met het daarin gelegen recreatieschap Dorregeest; drie mogelijkheden om een lekkere dag buiten en in het water te kunnen doorbrengen. Maar bij alle drie trof men deze zomer borden aan dat er vanwege blauwalg niet gezwommen mocht worden.

Een zwemverbod! Een - door de gestage en verwachte temperatuursverhogingen vanwege de klimaatsveranderingen - nu zelfs al een jaarlijks terugkerend fenomeen dat er gewaarschuwd wordt: Ga niet zwemmen! Blauwalg!

Bij warm weer niet kunnen zwemmen! Dat is aan kinderen niet uit te leggen. Maar het blauwalg probleem zal alleen maar groter worden. Door de toenemende neerslag zullen er meer en meer voedingsstoffen van de bodem in het water terecht komen en door de stijgende temperatuur wordt het groei- en bloeiseizoen alleen maar langer, dus het probleem alleen maar groter. Het blauwalg probleem roept heel veel vragen op, zoals:

  • Hoe schadelijk is de blauwalg voor de mens, voor vissen, vogels en voor natuurontwikkeling?
  • Wat kunnen we er tegen doen?
  • Wat gebeurt er bij bestrijding van blauwalg met de giftige stoffen?
  • Is blauwalg ook nuttig?
  • Wat kunnen burgers - lees recreanten - bijdragen om algenbloei te voorkomen?

Deze vragen willen wij tijdens de bijeenkomst op 28 september a.s. aan de orde stellen.

Wij hebben twee inleiders bereid gevonden om de overmatige blauwalgenbloei en het voorkomen hiervan toe te lichten: de heer Guido Waajen van het Waterschap Brabantse Delta en de heer Gert van Ee van Noord Hollands Noorder Kwartier. We verwachten enige duidelijkheid in deze materie, en we willen graag iedereen ervan overtuigen dat het een belangrijk item is.

U bent dan ook van harte uitgenodigd. Wilt u ons voor 15 september 2010 laten weten of u aanwezig zult zijn? Dit kan op woensdagmorgen telefonisch op 075-635 35 80 of via de mail: kmz@dds.nl. Wanneer u zich aanmeld sturen wij u een informatiepakketje op.