Heel Nederland op de foto: NL in Beeld

Datum: 11-01-2011
Bron: Stichting Saxifraga

Hoe krijg je het Nederlandse landschap in beeld? Door alle 36.000 kilometerhokken van Nederland systematisch te fotograferen.

Nog nooit eerder is ook maar een deel van een provincie fotografisch vastgelegd. Daarom heeft de stichting Saxifraga (www.saxifraga.nl) besloten om het project NL in Beeld (www.nlinbeeld.org) te starten. De bedoeling is om van elk kilometerhok in Nederland vier foto’s te maken volgens een vaste methode.

Door deze verzameling foto’s kan iedereen vaststellen hoe het Nederlandse landschap er nu uit ziet. Als zo’n project over tien of twintig jaar wordt herhaald, zijn de veranderingen eenvoudig te analyseren. Het project wordt ondersteund door SOVON en De Vlinderstichting. Alle foto’s worden op de website www.nlinbeeld.org geplaatst en zijn voor iedereen toegankelijk en vrij te gebruiken.

Het gaat hier om een groot project, dat alleen met de hulp van veel fotografen uitvoerbaar is. Fotograferen is populairder dan ooit. Iedereen die een camera kan hanteren, kan aan dit project meedoen. We hebben een protocol opgesteld en er zijn digitale topografische kaarten beschikbaar. Als fotografen zich uitgedaagd voelen om aan dit baanbrekende project mee te doen, kunnen zij een mailtje sturen naar saxifraga@planet.nl. Op de website www.nlinbeeld.org staan een uitgebreidere projectomschrijving en een handleiding. Daar zijn ook al de eerste resultaten te zien.