Ze zijn er weer !

Datum: 18-02-2011
Bron: Werkgroep Tellingen & Inventarisaties

KluutTijdens het telweekend van 12 en 13 februari zijn ze weer gesignaleerd: de eerste zomergasten! Zo konden tijdens de telling zowel de eerste Grutto's als Kluten worden genoteerd. Ook de eerste Bruine Kiekendief liet zich weer in zijn broedbiotoop aanschouwen. Een duidelijk teken dat de lente in aantocht is.

Deze soorten zijn de voorbode van wat komen gaat. De komende periode zullen weer diverse zomergasten ons verblijden met hun eerste aanwezigheid. Ook nieuwsgierig welke soorten dit zijn en wanneer u ze kunt verwachten?
Neem dan snel een kijkje op zaanstreek.waarneming.nl/fenologie.php. Hier volgt u de eerste meldingen van onze zomergasten en zijn ook de eerste waarnemingen van vorig jaar te vinden.

Door zelf ook uw eerste waarneming te melden helpt u mee om inzicht te krijgen in de reactie van vogels op de klimaatverandering. Komen ze eerder aan of blijft hun aankomstdatum gelijk ? Of te wel spelen ze in op het eerder beschikbaar zijn van voedsel of vissen ze op den duur achter het net .....

Is het zelf opspeuren van deze terugkerende zomergasten niets voor u, maar wilt u wel weer genieten van de eerste Grutto's, Tureluurs en andere weidevogels? Kom dan naar het inundatie weekend bij Fort Krommeniedijk. Hier zal op 5 en 6 maart een vogelkijkpunt ingericht worden bovenop het fort, met uitzicht op diverse onderwater staande weilanden. Een garantie voor een hoop vogelplezier.

Meer informatie over dit inundatie weekend is te vinden in het betreffende nieuwsbericht of op de site van de werkgroep Fort bij Krommeniedijk.