Webcam met zicht op de Kalverpolder

Datum: 24-08-2011
Bron: Gemeente Zaanstad

Dat de Zaanstreek mooi is, daarover zijn veel Zaankanters het wel eens. Maar kent u de verschillende Zaanse natuurgebieden ook echt? Heeft u wel eens over het Westenwindpad gelopen, of het Schanszichtpad? Deze worden geroemd om het weidse uitzicht en mooie natuur. U kunt nu een kijkje nemen op meerdere plekken in de Zaandamse Kalverpolder en ook de verschillende molens op de Zaanse Schans bekijken. Of genieten van het uitzicht op de Zaanse koopmanshuizen aan de Zaan. Prachtig plaatjes, te zien via de nieuwe webcam aan de rand van de Kalverpolder.

Genieten via bestuurbare webcam

Ontdek deze veenweidepolder zelf vanuit uw luie stoel. Kijk voor een voorproefje eens op de nieuwe bestuurbare webcam. Deze is mogelijk gemaakt door de gemeente Zaanstad, de provincie Noord-Holland en het Zaans Museum. Hij staat bovenop het dak van het Zaans Museum, aan de rand van de polder.

Robert Linnekamp, wethouder Landschap:

"Als natuurliefhebber vind ik het landschap Kalverpolder, bij de Zaanse Schans, altijd zeer de moeite waard om te bezoeken. Tip voor een leuke weekendwandeling: achter het Zaans Museum start het laarzenpad. Hierover kun je, buiten het broedseizoen, dwars door de Kalverpolder heerlijk wandelen.

Een tijdje geleden sprak ik met de gemeenteraad over de kwetsbaarheid van de natuur, met name de beschermde gebieden zoals de Kalverpolder, dat die natuur eigenlijk niet zo veel bezoekers aan kan. Een raadslid vroeg mij toen hoe ik het Kalverpoldergebied dan toegankelijk dacht te gaan maken, naast de aanleg van fiets- en wandelpaden langs de rand van de polder. Ik opperde toen er een webcam neer te zetten, zodat ook mensen van buiten de Zaanstreek kunnen kijken wat er in onze prachtige polder te zien is. Er werd enthousiast op gereageerd. Ik ben best trots op het feit dat we nu echt via de webcam een doorkijkje kunnen geven. De camera is nog maar net gelanceerd en het uitzicht wordt nu al veel bekeken.

De Kalverpolder blijft niet vanzelf dat mooie landschap dat zo typerend is voor de Zaanstreek. Meerdere partijen werken hard aan dat landschap. Een speciaal woord van dank aan de vrijwilligers van de stichting Kalverpolder is op zijn plaats. Zij werken in het gebied om het veenweidelandschap met haar zeldzame flora en fauna te beschermen."

De webcam is hier te bekijken.

De webcam wordt mogelijk gemaakt door de gemeente Zaanstad, de provincie Noord-Holland (Uitvoeringsregeling Nationaal Landschap Laag Holland 2009-2011) en het Zaans Museum.