De Natuuratlas Zaanstad is gereed !

Datum: 27-10-2012
Bron: redactie website

Het is zover! Daarmee begon de uitnodiging voor de bijeenkomst van de Stichting Natuur & Milieu Educatie (NME) op zondag 21 oktober waarbij het eerste exemplaar van de Natuuratlas Zaanstad werd uitgereikt aan wethouder Leny Vissers-Koopman van Zaanstad. Na jaren van noeste arbeid doken leden van duikvereniging Murene het eerste exemplaar op uit de Zaan naast het Zaantheater. Peter Weeland van duikteam Murene haalde het eerste exemplaar van het 320 pagina's dikke boekwerk met alle wetenswaardigheden over de natuur in Zaanstad boven water en overhandigde deze samen met Nynke Sminia van het Zaans Natuur en Milieu Centrum aan wethouder Vissers.

Duiker Peter Weeland van Murene (midden) heeft zojuist samen met Nynke Sminia (rechts) het eerste door hem uit de Zaan opgedoken exemplaar van de Natuuratlas Zaanstad overhandigd aan wethouder Leny Vissers van Zaanstad; © Luuk Plekker

In de Natuuratlas Zaanstad is op een samenhangende wijze een groot aantal gegevens over de natuur in Zaanstad bijeengebracht. Hierdoor is er voor het eerst een compleet overzicht ontstaan van de natuur in de polder, het water en het stedelijk gebied. Door middel van kaarten, tabellen en foto’s wordt informatie gegeven over de bijna 5000 dier- en plantensoorten die in de omgeving van Zaanstad zijn aangetroffen. Deze atlas vormt daarom een uniek naslagwerk over de Zaanse natuur voor natuurliefhebbers, beheerders, beleidsmakers en scholieren.

De Natuuratlas Zaanstad (foto: aangeleverd door de NME)

Alle natuurgegevens zijn nu voor het eerst weer vastgelegd in een atlas na het uitkomen van een groot onderzoeksrapport uit 1977 van Bart Korf, de toenmalige ecoloog van Zaanstad die ook aanwezig was en een exemplaar in ontvangst mocht nemen, net als de huidige ecoloog van Zaanstad Jan Heijink. De gegevens zijn door vele Zaanse natuurorganisaties en vrijwilligers speciaal voor deze atlas verzameld of uit hun archief beschikbaar gesteld. Veel van de gegevens over zowel broedvogels als wintergasten zijn afkomstig van (leden van) Vogelbeschermingswacht "Zaanstreek".

Nadat het eerste exemplaar buiten was opgedoken en uitgereikt verplaatste de bijeenkomst zich naar binnen alwaar wethouder Vissers een korte toespraak hield en velen dankte voor de totstandkoming van deze prachtige en informatieve natuuratlas. Het is uiteraard te hopen dat de Zaanse beleidsmakers (politiek en ambtenaren) zich nu ook het nodige gelegen laten aan de geweldig mooie natuur die wij - naast het wonen en werken in Zaanstad - in de nabije omgeving nog hebben. De natuuratlas toont deze belangrijke natuurfunctie en waarde klip en klaar aan!

Wij willen hierbij de auteurs en drijvende krachten achter de fraaie Natuuratlas Zaanstad Nynke Sminia, Tom Kisjes en (niet in de laatste plaats) Ron van 't Veer complimenteren met deze geweldige uitgave. Deze is een must in de boekenkast van elke Zaanse natuurliefhebber!

Verkooppunten

De natuuratlas is verkrijgbaar (bij voorkeur) in het E.Heimansmuseum, Twiskeweg 1 te Zaandam (bij het Darwinpark), maar ook in de diverse boekhandels in Zaanstad (Bruna Zaandam, Pasman Wormerveer, Stumpel Krommenie) en kost €39,95.

Dit schitterende werk zal ook verkrijgbaar zijn tijdens de najaarslezing van de Vogelbeschermingswacht "Zaanstreek" op 4 en 5 november.