Foto-expositie Zaanse Steltlopers

Datum: 10-01-2013
Bron: Vogelbeschermingswacht "Zaanstreek" P.P.C.

Op oude schoolplaten staan kinderen afgebeeld in autovrije straten die op stelten lopen. Deze steltlopers hadden goed zicht, maar het was toch nog een hele kunst om op de been (of beter gezegd op de stelt) te blijven. Tegenwoordig zie je heel af en toe nog steeds kinderen op stelten lopen.

Grutto
Grutto ©Ingmar van der Brugge

Er zijn echter ook vogels die stelten hebben, vandaar de naam steltlopers. Veel vogelsoorten vallen onder de groep steltlopers, vogels met soms lange maar ook korte stelten.

De Vogelbeschermingswacht "Zaanstreek" laat via een nieuwe foto-expositie de diverse soorten steltlopers zien. Hieronder vallen bekende 'Zaanse' soorten zoals de kievit en grutto, maar ook minder bekende als de kleine plevier en oeverloper.

Door zijn lange 'stelten' kan de grutto in wat hoger gras terecht dan de van kleinere rode poten voorziene tureluur. Steltlopers met kortere poten dribbelen vaak driftig heen en weer, terwijl de vogels met lange poten zoals de wulp, vaak statig lopen.

De foto-expositie Zaanse Steltlopers is te zien vanaf 8 januari tot en met 28 februari in de hal en gangen van Evean Guisveld, George Gershwinstraat 207 te Zaandijk.

Wij hopen met deze nieuwe expositie de verschillende steltlopersoorten op mooie wijze te kunnen laten zien. Alle getoonde foto’s zijn gemaakt door leden van de Vogelbeschermingswacht "Zaanstreek".