Natte en koude open dagen Fort bij Krommeniedijk

Datum: 16-3-2013
Bron: redactie website

De weergoden waren de vrijwilligers en bezoekers van de open dagen van het Fort bij Krommeniedijk (9 en 10 maart) niet goed gezind. Op zaterdag viel er de hele dag (lichte) regen en op zondag stond er een koude noordooster. De bezoekers lieten vooral op zaterdag verstek gaan, dit terwijl er genoeg te genieten viel.

Innundatie Fort bij Krommeniedijk
Onder water gezet land voor Fort bij Krommeniedijk - een waar paradijs voor vogels; ©Kees de Jager

 

Landschap Noord-Holland had - ondertussen traditioneel - het land voor het fort onder water laten lopen. Hiermee was er weer een waar lui-lekkerland voor de vogels gecreëerd. Zowel de laatste wintergasten (o.a. Smient en Kolgans) als de eerste zomergasten (o.a. Grutto, Tureluur en Kemphaan) profiteerden van de ideale omstandigheden. Het water zorgt ervoor dat veel bodemdieren omhoog komen en dus makkelijk bereikbaar zijn voor de snavels van de diverse steltlopers, die dan ook in grote getale aanwezig waren. Zo konden 1500 Grutto's genoteerd worden, alsmede diverse Kemphanen (24), Bonte Strandlopers (221) en Bontbekplevieren (115).

Droog vogelen van onder een partytent
Droog de vogels bekijken; ©Kees de Jager

Naast dit "steltloper-geweld" lieten ook verschillende eenden zich goed bekijken door de opgestelde telescopen. Zo werden - van onder een neergezette partytent - o.a. de volgende soorten genoteerd: Pijlstaart (47), Wintertaling (80), Smient (300), Kuifeend (9) en Bergeend (2). Dat al dit vogelgeweld ook - vanuit het perspectief van de genoemde soorten - "ongenode" gasten aantrok, liet zich raden. Op zaterdag kwam - ondanks de regen - de Havik diverse malen een kijkje nemen. De jachtpogingen bleven echter zonder succes, al wist een wintertaling slechts ter nauwe nood te ontsnappen.

Ook binnen in het fort was het nodige te doen. De vrijwilligers van het fort gaven rondleidingen door het fort en in één van de gangen stonden informatiestands van Landschap Noord-Holland en Vogelbeschermingswacht "Zaanstreek". Daarnaast was ook Cameraland aanwezig met een mooie uitstalling verrekijkers en telescopen, die de geïnteresseerden direct konden testen.

Ondanks het weer werd het toch een geslaagd weekend wat volgend jaar - hopelijk dan met ons iets beter gezinde weergoden - zeker een vervolg gaat krijgen.