Help de huismus in de Zaanstreek!

Datum: 26-03-2013
Bron: werkgroep stadsvogels

Het gaat niet goed met de mus in Nederland. Ook in de Zaanstreek gaat de populatie achteruit. Helaas nog sneller dan gedacht. De werkgroep Stadsvogels van de Vogelbeschermingswacht "Zaanstreek" wil de mus gaan helpen.

Hiervoor willen wij weten waar de mussenpopulaties zich in de Zaanstreek bevinden en vragen wij uw hulp; "Vele handen maken licht werk".

Wanneer in beeld is waar de mussenpopulaties zich bevinden kunnen wij een plan maken om deze gebieden met elkaar te verbinden door het creëren van nestgelegenheid en overige omstandigheden die de mus nodig heeft. (voedsel en veiligheid)

Waarvoor hebben wij Uw hulp nodig / Wat vragen wij van U ?

Wij hebben Zaanstad in een aantal sectoren (wijken) verdeeld. De bedoeling is dat de vrijwilligers, die de Huismus en z'n geluid kunnen herkennen en een warm hart toedragen, begin april hun "wijk" tweemaal fietsend doorkruisen waarbij de mussenkolonies op een kaart worden ingetekend. Iedere deelnemer krijgt na aanmelding een handleiding en een kaart van de wijk die geïnventariseerd gaat worden.

Op onderstaande overzichtskaart zijn de gebieden waarvoor al een vrijwilliger is gevonden rood ingekleurd, voor alle andere gebieden zoeken wij dus nog vrijwilligers. Mocht u in een rode wijk wonen en toch mee willen doen? Schroom niet om u aan te melden. We maken dan eventueel de wijk kleiner door deze te splitsen of we brengen U in contact met degene die zich al had opgegeven zodat u het samen kan doen. U mag ook gewoon een wijk uitzoeken om onder de loupe te nemen ook al woont u er niet.

Het zou fantastisch zijn als U meehelpt! U kunt zich opgeven door een mailtje te sturen naar: secretaris@vogelwachtzaanstreek.nl

overzichtskaart telgebieden

 1. Krommenie West
 2. Krommenie Oost
 3. Oost- en West Knollendam
 4. Wormerveer Noord
 5. Wormerveer Oost
 6. Wormer
 7. Jisp
 8. Saendelft
 9. Assendelft
 10. Westzaan
 11. Zaandijk Rooswijk
 12. Oud Zaandijk / Wormerveer Zuid
 13. Zaandam het Kalf
 14. Westerkoog
 15. Oud Koog en Zaandam Waddenbuurt Schildersbuurt
 16. Zaandam Peldersveld
 17. Zaandam Westerwatering
 18. Zaandam Centrum Noord
 19. Zaandam Centrum Oost
 20. Zaandam Zuid west
 21. Zaandam Haven
 22. Zaandam Burgemeesterbuurt
 23. Zaandam Zuid oost
 24. Zaandam Poelenburg