Jubileum 70 jaar Vogelbeschermingswacht "Zaanstreek"

Datum: 24-04-2013
Bron: Jubileumcommisie

Op 17 april was de echte jubileumdag. Dit werd gevierd met een bijeenkomst in het Wapen van Assendelft. Er was een grote opkomst van zowel leden en niet-leden. Nico de Haan heeft deze avond op een onderhoudende en boeiende wijze verzorgd door een lezing te geven.

uilenballen pluizen

Uilenballen pluizen;©Wil Sopjes

Het tweede deel van het jubileum stond in het teken van Vogels in beeld. Dit vond plaats op het fort bij Krommeniedijk. Het weer werkte prima mee, veel zon en niet teveel wind. De mensen waren in een goed humeur en alle standhouders hadden er zin in. Rond 10.30 u kwamen de eerste bezoekers en rond 16.00 u verlieten de laatsten het fort. Het was de hele dag door een komen en gaan van mensen. Ook de jeugd was goed vertegenwoordigd en zij konden deelnemen aan een speurtocht, met een schepnetje in de sloot naar levende organismen zoeken, uilenballen pluizen, kleuren en natuurlijk naar vogels kijken.

De presentatie van natuur en fotografie door Joke Stuurman werd druk bezocht, ook de leuke presentatie over roofvogels en uilen door Jos Blakenburg kreeg veel belangstelling. De vogelspotters op de heuvel hebben veel mensen informatie gegeven over de diverse soorten vogels, de stand van Loek Weenink (Ronald Goedheer) had verrekijkers en telescopen ter beschikking gesteld zodat de mensen het ook zelf konden bekijken. Er zijn 60 soorten vogels waargenomen.

Naast de fototentoonstelling waren er ook schilderijen te bewonderen van Piet Soeters. De rondleiding van Edwin Kaptein was interessant. Hij gaf door middel van het landschap te bestuderen een kijkje in de geschiedenis van dit gebied. Het leverde wel wat natte voeten op. De mensen die wat informatie wilden over het fort werden door vrijwilligers van het fort van informatie voorzien, ook de prima catering werd door hen verzorgd.

Er hebben zich gelukkig geen ongelukjes voor gedaan, want de EHBO'ers konden zonder iets gedaan te hebben naar huis.

Prijsuitreiking fotowedstrijd

Prijsuitreiking fotowedstrijd;©Henk Stuurman

Deze leuke dag werd afgesloten met de bekendmaking - door de jury: Ton Tuinman en Joke Stuurman - van de winnaar van de fotowedstrijd. De bezoekers van de dag hadden op de door de jury genomineerde foto's hun stem kunnen uitbrengen; wat zij in grote getalen hebben gedaan.

De winnaar was overduidelijk A. Griffioen met een prachtige lepelaar foto. Een mooie afsluiting van ons 70 jarig jubileum.

Een impressie van zowel de jubieumavond als de jubileumdag is te vinden in het fotoalbum.