Vogels kijken vanaf een 'geïnundeerd' (onder water gezet) monument

Open Dagen Fort bij Krommeniedijk op 8 en 9 maart

Datum: 18-02-2014
Bron: Werkgroep Fort bij Krommeniedijk en Vogelbeschermingswacht "Zaanstreek" - P.P.C.

Begin maart strijken opnieuw honderden vogels neer in de Uitgeesterbroekpolder, die enkele weken onder water wordt gezet. De smient en de tureluur worden zeker verwacht, samen met zo'n 50 andere soorten. Misschien brengen ook de slechtvalk of de lepelaar dit jaar weer een bezoek. Vanaf het Fort bij Krommeniedijk kunt u de vogels goed bekijken.

Materiaal voor de duiker onder de Langedijk
De duiker onder de Langedijk in aanbouw
©Werkgroep Fort bij Krommeniedijk

Dit jaar zal voor het eerst gebruik worden gemaakt van de onlangs geplaatste "duiker" onder de Lagedijk door. Hierdoor is het nu mogelijk water de polder in te laten vanuit de hoger gelegen Crommenije in plaats van het met een landbouwtrekker op te pompen vanuit de in de polder zelf gelegen Overtoomsloot. Het onder water zetten van de weilanden kan in het vervolg door het aanbrengen van de duiker sneller gebeuren. Met enig geluk komt het water ook wat hoger op het land te staan. Daarbij geldt natuurlijk wel de beperking dat de landerijen van de buren niet mogen overstromen.

Op zaterdag 8 en zondag 9 maart staan vrijwilligers van Landschap Noord-Holland, Fort bij Krommeniedijk en Vogelbeschermingswacht "Zaanstreek" klaar om u op het fort te ontvangen. Zij kunnen u de vogels laten zien en ook alles vertellen over de aanwezige gevleugelde vrienden. Medewerkers van Cameraland nemen hun kijkers en camera's mee en kunnen u daarover adviseren. In het fortgebouw kunt u bijkomen met koffie of een kop soep.

Ook een rondleiding door het monument behoort tot de mogelijkheden. Voor kinderen is een speurtocht beschikbaar.

Het Fort bij Krommeniedijk is op 8 en 9 maart open van 10.00 tot 16.00 uur.

De toegang tot het terrein bedraagt €2,- (kinderen tot 12 jaar en Beschermers van Landschap Noord-Holland gratis). Honden kunnen helaas niet worden toegelaten. U vindt het fort aan de Lagendijk 22 in de gemeente Uitgeest, vlakbij Krommeniedijk.

Kijk voor meer informatie op www.fortbijkrommeniedijk.nl.