Kom in actie voor de spreeuw en help mee!

Datum: 24-03-2014
Bron: werkgroep stadsvogels en roofvogels en uilen

2014 is het jaar van de spreeuw. Hiermee wordt aandacht gevraagd voor de achteruitgang van de spreeuw de afgelopen jaren. Om meer duidelijkheid te krijgen over deze achteruitgang zijn er een aantal acties georganiseerd. Vooral over de broedresultaten is meer informatie nodig. Zo heeft de Vogelbescherming Nederland landelijk 100 spreeuwenkasten met camera's geplaatst bij particulieren door heel Nederland. Aan alle deelnemers wordt gevraagd de broedresultaten te monitoren. Daarnaast is er een verzoek van SOVON en het vogeltrekstation aan alle vogelwerkgroepen gedaan om, daar waar mogelijk, jonge spreeuwen van een kleurring te voorzien

Wij zijn in de Zaanstreek op zoek naar nesten met jonge spreeuwen die geringd kunnen worden.

De ringers van onze werkgroep "Roofvogels en Uilen" zijn bereid dit te doen. De spreeuwen krijgen allemaal een metalen ring om de ene poot en een kleurring om de andere. De spreeuwen moeten geringd worden op een leeftijd tussen 10 en 15 dagen. Dat betekent, dat de spreeuwen bij een gemiddeld broedseizoen medio mei geringd gaan worden. De mensen die een spreeuwennest opgeven om te ringen, moeten nauwkeurig in de gaten te houden op welke datum de spreeuwen worden geboren. Dan kunnen wij de ringdatum bepalen.
Dus mocht er bij u thuis (of bij de buren..) een spreeuwennest zitten waar de mogelijkheid aanwezig is de jonge spreeuwen in de gaten te houden en te ringen laat het ons dan aub weten. Dit kan door via het contactformulier een bericht te sturen naar onze secretaris.

Nog een aantal wetenswaardigheden over de spreeuwen:

  • Broedtijd: start medio april, één of twee legsels per seizoen,
  • Broedduur: beide geslachten broeden en beginnen pas als het legsel compleet is (dus alle jongen komen vrijwel gelijktijdig uit het ei), duur 12-15 dagen (begin mei komen eieren dus ongeveer uit)
  • Nestperiode: 20-22 dagen. Beide ouders voeren.
  • Alles is vroeger dit jaar, dus misschien de spreeuwen ook wel...