Soortenzoekdag heemtuin Zaandam

Datum: 08-07-2014
Bron: persbericht Stichting Natuur en Milieu Educatie

Op zondag 13 juli organiseert de Stichting Natuur en Milieu Educatie voor de eerste keer een Soortendag in de heemtuin te Zaandam. Samen met het publiek gaan deskundigen deze dag op zoek naar vogels, insecten, zoogdieren, waterdiertjes en planten. Als eerste openen we deze dag de vis fuik en bekijken we de vangst. Dit wordt gedaan door Arjan Postma, bekend van een aantal tv programma's zoals Natuurlijk Noord-Holland, De Wereld Draait Door en RTL Late Night. Hij zal tot ongeveer 13.00 uur bij de zoekdag aanwezig zijn. De hele dag door vinden er activiteiten plaats, maar ook in het holst van de nacht! NME Zaanstreek nodigt iedereen van harte uit, volwassenen maar vooral ook kinderen, om mee te helpen. De tuin is open van 9.30 uur tot 14.00 uur.

Tijdens de soortendag staat de biodiversiteit van de heemtuin centraal. Kinderen kunnen samen met hun ouders onder leiding van experts de natuur in op korte excursies van een half uur. Tijdens de excursies wordt uitleg gegeven over bepaalde soorten planten en dieren. Tijdens de excursies wordt er ook geïnventariseerd. Anders gezegd: De gevonden planten en dieren tellen en op naam brengen. Iedereen mag hier aan mee doen. We willen zo veel mogelijk soorten verzamelen. Op het centrale punt van de tuin is van alles te beleven. Er is een opstelling met onderzoeksapparatuur. Om soorten te vinden heb je een beetje geduld en soms wat geluk nodig maar met een aantal hulpmiddelen zoals schepnetjes, fruitvallen, bat-detectoren, potvallen, een felle lamp en een eenvoudige spade lukt dat wel beter. Die zijn er dan ook allemaal. En natuurlijk staan er microscopen en binoculairs. Alle vondsten worden ingevoerd op het digitale invoerportaal www.waarneming.nl waar een aparte pagina is aangemaakt voor de heemtuin. Alle excursies vertrekken vanaf het pleintje bij de ingang. In de avonduren, vanaf een uur of 8, wordt het diversiteitsspel gespeeld. Als de duisternis invalt, gaan we op zoek naar vleermuizen en nachtinsecten. Het programma staat op de site van de heemtuin en facebook. In de tuin is er ook een hoekje met plantenverkoop. Voor wie zijn eigen tuin mooier en natuurlijker wil maken.

De heemtuin is gelegen in het Burgemeester In 't Veldpark nabij Zaans Medisch Centrum De Heel te Zaandam. De tuin is geopend van zondag tot en met vrijdag van 9.30 uur tot 16.30 (13 juli tot 24.00 uur) uur. De ingang is aan de parkkant. Toegang tot de tuin en deelname aan de excursies is gratis. Kijk ook op onze website: www.nme-zaanstreek.nl.