Programma leden-voor-leden avond - 12 mei

Datum: 04-05-2015
Bron: Ruud Oudhaarlem; organisatie contactavonden

De komende contactavond van 12 mei is traditioneel weer de leden-voor-leden avond. Deze keer zullen drie leden een lezing houden en hierbij hun eigen foto's of video's tonen. Het programma van deze avond ziet er als volgt uit:

  • Geringde Kokmeeuwen in de Zaanstreek - Jan Zorgdrager
  • Vogels kijken op Fuerteventura - Eldert Groenewoud
  • Vogels en andere endemen van Madgaskar - Kees de Jager

Elke lezing zal ongeveer 25-30 minuten duren en er is in de pauze en na afloop natuurlijk weer voldoende tijd om gezellig met elkaar de laatst (vogel)nieuwtjes uit te wisselen.

N.B. deze avond is alleen voor leden van de Vogelbeschermingswacht "Zaanstreek"

Geringde Kokmeeuwen in de Zaanstreek

De afgelopen 6 winters heb ik vrijwel elke week een rondje gemaakt door Zaandam om geringde kokmeeuwen te vinden. Dat heeft in totaal ongeveer 900 aflezingen van 150 individuen opgeleverd. Hoogste tijd om u eens mee te nemen in de onbekende wereld van een bekende stadsvogel. Ik zal beginnen met een uitleg over de gebruikte ringen en de manier van aflezen en zal daarna de herkomst, plaatstrouw en leeftijdsverdeling bespreken. Van mijn vele foto's zal ik een paar selecteren om mijn presentatie te verduidelijken.

Vogels kijken op Fuerteventura

Samen met mijn vrouw ga ik elke jaar in februari de zon opzoeken.
Nadat we al eerder op Tenerife zijn geweest, stond voor 2013 Fuerteventura op het programma. Fuerteventura, een van de Canarische eilanden, hoort bij Spanje en is het een na grootste eiland. Het is ook het meest oostelijke eiland en ligt ongeveer 100km van de Marokkaanse zuidkust. Het is een redelijk laag eiland, de hoogste pieken komen niet boven 800m uit, en het is erg droog. De ondergrond is erg stenig, de vegetatie bestaat voor het grootste deel uit semi-woestijn vegetatie. In tegenstelling tot de westelijke eilanden, heeft Fuerteventura geen bossen. Hogere bomen zijn in sommige "baranco's" te vinden.

Qua vogels is dit eiland vooral bekend vanwege de Canarisch paapje, een endeem die alleen op Fuertventura voorkomt, en de westelijke kraagtrap die op dit eiland redelijk makkelijk te zien is. Verder zijn er andere woestijnsoorten als renvogel, woestijnvink en zwartbuik zandhoen te vinden. In de trektijd zijn er veel soorten steltlopers te vinden, maar ook de Spaanse mus is erg algemeen.

Vogels en andere endemen van Madgascar

Op Madagaskar - het op 3 na grootste eiland van de wereld - heeft zich door de miljoenen jaren van isolement een unieke flora en fauna ontwikkeld. Het land telt zeer veel endemen - soorten die nergens anders op de wereld voorkomen. De bekendste endemische familie is vermoedelijk die van de Lemuren. Er komen wel 51 soorten van deze halfapen voor. Ook binnen de vogelwereld hebben zich diverse endemische families ontwikkeld. Van de 270 soorten vogels die op Madagaskar voorkomen, zijn er 110 endemisch.

In deze lezing zal ik diverse van deze endemen (zowel vogels als ander moois) de revue laten passeren. De foto's zijn gemaakt tijdens een reis van drie weken waarbij ik diverse natuurparken van Madagaskar heb bezocht. Deze parken liggen gespreid over het eiland en kennen elk hun eigen type vegetatie en daarbij behorende (vogel)soorten. Zo bezoeken we de regenwouden van Mantadia en Ranomafana, het droge zuiden met z'n "spiny forest" om tenslotte te eindigen in het droge bos van Ankarafantsika.