Met Pinksteren Wandelen over Water in het Guisveld

Datum: 15-05-2015
Bron: Vogelbeschermingswacht "Zaanstreek" - P.P.C.; Staatsbosbeheer

Tijdens de beide Pinksterdagen zondag 24 mei en maandag 25 mei organiseert Staatsbosbeheer in samenwerking met de Vogelbeschermingswacht "Zaanstreek" opnieuw het evenement Wandelen over Water in het Staatsbosbeheernatuurgebied het Guisveld.

Wandelen over Water is een leuke leerzame wandeling over trilveen en door het moerasgedeelte in een anders voor publiek afgesloten deelgebied van het Guisveld.

Tijdens de wandeling kunt u kennis maken met diverse rietvogels zoals de blauwborst, de rietzanger, de kleine karekiet en het baardmannetje. Ook zijn er genoeg weidevogels te zien in dit veenweidegebied waaronder de grutto, scholekster, kievit en tureluur die er hun nesten hebben. Daarnaast zijn er enkele roofvogels waar te nemen: de bruine kiekendief, buizerd en wellicht een slechtvalk. Met wat geluk laat ook de schuwe roerdomp nog van zich horen of zich (zelfs) zien.

Het evenement heet niet voor niets Wandelen over Water want op de wandelroute loopt u echt een gedeelte over het water! Vraag niet hoe dit kan… U zult zien dat het kan, dus neem uw fototoestel mee.

Wandelen over water

Boswachters geven het voorbeeld....wandelen over water; ©Staatsbosbeheer

Halverwege de wandeling is er een rustpunt en staan leden van de Vogelbeschermingswacht "Zaanstreek" met informatie en een aantal telescoopkijkers waarvan u gebruik kunt maken om de daar aanwezige vogels te spotten.

Gezien de voorgaande jaren zal er ongetwijfeld ook dit jaar weer veel belangstelling bij de natuurliefhebbers zijn om in dit unieke gebied te genieten van de aanwezige flora en fauna!
Op maandag Tweede Pinksterdag worden er voor de kinderen in het veld activiteiten op natuurgebied georganiseerd door de Stichting Natuur en Milieu Educatie Zaandam waaronder het vangen van waterbeestjes om deze dan op naam te brengen. Ook krijgen de kinderen een mooie vogelzoekkaart mee tijdens de wandeling om de waargenomen vogels te kunnen noteren.

Bijzonderheden

  • Aanmelden is niet nodig
  • Honden zijn niet toegestaan
  • Aanbevolen: stevig en waterdicht schoeisel
  • Een verrekijker kan handig zijn!
  • De wandeling is niet geschikt voor minder validen en/of mensen met kinderwagens
  • De lengte van de wandeling bedraagt ca. 4 kilometer

Startpunt en openingstijden

Het beginpunt van de route op beide Pinksterdagen bevindt zich aan de achterzijde van het NS-station Wormerveer. Een bus- en treinverbinding is daarom direct bij het startpunt. Op het NS-parkeerterrein kunt u ook uw auto kwijt en anders in de omliggende straten van Wormerveer.

Zondag 24 mei (Eerste Pinksterdag) is de wandelroute voor de zeer vroege vogelaars al geopend vanaf 6.00 uur en blijft open tot 17.00 uur.
Maandag 25 mei (Tweede Pinksterdag) is de wandelroute geopend vanaf 9.00 uur tot 17.00 uur.