Midzomerfeest in Fort Bij Krommeniedijk

Zonnewendefeest op fort geheel in teken van de natuur.

Datum: 08-06-2015
Bron: Persbericht werkgroep Fort bij Krommeniedijk

Zaterdag 20 juni staat het Fort bij Krommeniedijk geheel in het teken van Moeder Natuur. Officieel vindt de zonnewende, het moment dat de zon haar noordelijkste positie bereikt, op zondagmiddag plaats, maar de zaterdagavond is hét ideale moment voor natuurliefhebbers, kinderen en hun ouders, om in de sfeervolle entourage van de 120-jaar oude vesting het zonnewendefeest te vieren.

En een natuurfeest belooft het te worden! Om 17.00 uur gaan de poorten aan de Lagendijk, net buiten Krommeniedijk, open voor een gevarieerd programma, voor jong en oud, dat geheel in het kader zal staan van de natuurbeleving op en rond het fort. Een greep uit de activiteiten. De rondwandeling langs de boorden van de Crommenije, dwars door de moeraslanden, start om 20.00 uur. Watervast schoeisel aanbevolen!

Op deze op een na langste dag gaat de zon pas om 22.03 uur onder, zodat de kans bestaat om met de aanwezige veldkijkers om een uil in het vizier te krijgen. In ieder geval is het genieten bij de roofvogel- en uilenlezing door leden van Vogelbeschermingswacht Zaanstreek. De voordracht gaat gepaard met een vogelexpositie en een vogelquiz. En voor degenen die de smaak van het vogelspotten te pakken hebben gekregen, staat Cameraland paraat met een verrekijker-, telescopen- en fotografie-opstelling. Met deskundige uitleg.

Wateronderzoek met schepnetSpeciaal voor de kinderen is er van 17.00 tot 19.00 uur wateronderzoek, met schepnetten en aquaria om de vangst goed te bekijken. Kleine kevertjes, zoetwaterpissebedden en vlokreeftjes zullen bij het microscopisch onderzoek uitgroeien tot ware watermonsters. Tevens speciaal voor de kids, wegens succes geprolongeerd: van 17.30 tot 19.00 uur wordt er een kookworkshop gehouden voor maximaal 12 kinderen. (Kosten € 3, van te voren aanmelden via de site van het fort.)

Leden van de Nederlandse Bijenhouders Vereniging vertellen honderduit over de fascinerende imkerij. Misschien lukt het zelfs om tijdens deze natuurdag een levend bijenvolk op het fort te stationeren?! In ieder geval zijn honing, waskaarsen e.d. op het fort verkrijgbaar. Standaard in het programma opgenomen zijn de rondleidingen met een gids door de vesting. Voor de echte fortenliefhebber ligt het boek 'Leven langs de liniedijk' te koop. Koffie, thee, frisdrank en kleine versnaperingen zijn tegen schappelijke prijzen te verkrijgen. Sluiting van het zonnewendenatuurfestijn: 23.00 uur.

Toegangsprijs: € 2,00 p.p.; kinderen tot 12 jaar en leden van Landschap Noord-Holland (op vertoon van de ledenpas) gratis. Voor info én aanmelding voor de kinderkookworkshop: zie www.fortbijkrommeniedijk.nl