Vogelkijkweekend op en rond Fort bij Krommeniedijk

Datum: 01-03-2016
Bron: door Ed Staats, PPC

Dit jaar organiseren de Vrijwilligersgroep Fort bij Krommeniedijk en onze Vogelbeschermingswacht "Zaanstreek" weer hun bekende Vogelkijkweekend. Als u dit evenement bezoekt, heeft u een prima zicht op de onder water gezette (geïnundeerde) percelen nabij genoemd fort en de vele daar aanwezige vogelsoorten. Het Vogelkijkweekend wordt gehouden op zaterdag 12 en zondag 13 maart, steeds van 10.00 tot 16.00 uur.

In 2015 ging het jaarlijkse Vogelkijkweekend bij Krommeniedijk niet door omdat Landschap Noord-Holland, de eigenaar van het fort en de omliggende weilanden, het onder water zetten (inunderen) toen een jaar oversloeg. Dit ter verbetering van: het bodemleven van de desbetreffende percelen - middels bemesting met ruige stalmest - en daardoor ook de broedresultaten van de weidevogels. Op 12 en 13 maart is het wel mogelijk om vanaf het fort het rijke vogelleven op en boven het nabije plasdrasgebied te bekijken. Een gebied dat juist ook heel veel vogels aantrekt tijdens hun voorjaarstrek naar het noorden.

Laatste mogelijkheid ?

Waarschijnlijk is het in het tweede weekend van maart voor het laatst mogelijk het vogelkijkevenement op en rond Fort bij Krommeniedijk in de huidige vorm te bezoeken. Er zijn namelijk vergevorderde plannen van de gemeente Uitgeest om het fort vanaf april her te bestemmen als huisvestingsplaats van jongvolwassen autisten. Dit betekent in ieder geval dat in het fort geen - door een gids begeleide - rondleidingen meer gegeven kunnen worden en dat de diverse expositiekamers, waaronder die van onze vereniging, ontruimd moeten worden. Mogelijk dat enkele buitenactiviteiten, zij het met een andere invulling, behouden kunnen blijven.

Grijp uw kans!

Kom dus op zaterdag 12 en/of zondag 13 maart vogels kijken op het Fort bij Krommeniedijk. Daar dan aanwezige ervaren vogelaars van onze vereniging helpen u graag en leggen u desgewenst uit welke vogelsoorten via de opgestelde telescoopkijkers te zien zijn. Zij zijn tevens bereid u, ter 'opkrikking' van uw vogelkennis, wetenswaardigheden te vertellen over de gespotte soorten.

Gedurende het Vogelkijkweekend kunt u op het fortterrein ook diverse verkoop- en informatiestands bezoeken en/of voor de laatste keer een begeleide rondleiding door het fort maken. Tijdens zo'n rondleiding komt u van alles te weten over het vroegere leven van de soldaten in het fort en over de functie van dit verdedigingswerk. De gidsen van de Vrijwilligersgroep Fort bij Krommeniedijk weten daar namelijk alles van! Verder is er een kleine catering, waar u tegen zeer schappelijke prijzen koffie, thee, warme chocolademelk, soep en dergelijke kunt kopen.

Dit moet u weten

  • Wanneer: zaterdag 12 en zondag 13 maart, steeds van 10.00 tot 16.00 uur.
  • Locatie: op en rond het Fort bij Krommeniedijk, Lagendijk 22, gemeente Uitgeest
  • Entree: € 2,-- per persoon, kinderen tot 12 jaar gratis