Ondanks verbouwing fort toch weer een Inundatieweekend!

Spectaculair vogelkijkweekend op het Fort bij Krommeniedijk op 11 en 12 maart

Datum: 11-02-2017
Bron: Vogelbeschermingswacht "Zaanstreek" - P.P.C.

Misschien wel hét mooiste moment in het vogeljaar, een gebeurtenis die u niet mag missen! Op zaterdag 11 en zondag 12 maart zijn de weilanden rondom het Fort bij Krommeniedijk geïnundeerd (onder water gezet) en ieder jaar trekt dit honderden, soms wel duizenden vogels. Zelfs tijdens de restauratie van het fort.
Vogelaars, natuurliefhebbers en gezinnen met kinderen: iedereen is welkom tussen 10 en 16 uur!

Inundatie Fort bij Krommeniedijk

Inundatie Fort bij Krommeniedijk; ©Harm Botman

Vanaf 15 februari zal Landschap Noord-Holland een deel van de Uitgeesterbroekpolder onder water zetten. Zo ontstaat een plasdrassituatie die honderden, zo niet duizenden vogels aantrekt. Dé ideale omstandigheden voor de vogels om op krachten te komen, voordat ze doorvliegen naar hun broedgebieden. (Kijk voor meer info op www.landschapnoordholland.nl/inundatie.)

Leden van onze vereniging zijn op 11 en 12 maart aanwezig met telescoopkijkers om het publiek van de tientallen soorten vogels te laten genieten en om daarover informatie te geven. Er zal een lijst bijgehouden worden van alle vogelsoorten die gesignaleerd worden.
Met behulp van onze zeer ervaren vogelaars valt er veel kennis op te doen omtrent het herkennen van vogels, extra aanbevolen voor de wat minder ervaren vogelaars onder ons.

Bezoekers bekijken de vogels op het geinundeerde land

Bezoekers bekijken de vogels op het geïnundeerde land door de opgestelde telescopen; ©Kees de Jager

Bovendien zal er een verkoop- en informatiestand van de vogelwacht ingericht worden waar tal van leuke spullen te koop zullen zijn, zoals veldgidsen, op vogels gerichte kinderspelletjes en -attributen, nestkastjes, vogelpennen, enzovoort. Leuke artikelen om als verjaardagscadeautje te geven! De landschapsbeherende vrijwilligers van het fort zijn aanwezig om uitleg te geven over hun natuurwerkzaamheden. Deskundigen van Cameraland uit Alkmaar zijn eveneensaanwezig met diverse camera’s, verrekijkers en telescopen.
Kortom, ook deze weekendeditie valt er dus veel te genieten!

Op dit moment wordt het Fort bij Krommeniedijk gerestaureerd en verbouwd tot een woon- en trainingscentrum (voor jongvolwassenen met autisme), en een klein gedeelte wordt ingericht als bezoekerscentrum over ‘Natuur & Landschap’ in de Stelling van Amsterdam. (Zie http://www.landschapnoordholland.nl/project/restauratiefort). Vanwege de restauratiewerkzaamheden is het fort zelf ditmaal niet toegankelijk voor bezoekers.

De toegang tot het fortterrein bedraagt € 2,= (kinderen tot 12 jaar en Beschermers van Landschap NH gratis). Honden kunnen helaas niet worden toegelaten.

U vindt het fort aan de Lagendijk 22 in de gemeente Uitgeest, vlakbij Krommeniedijk. Vanwege de zeer beperkte parkeerruimte, vragen wij u bij voorkeur op de fiets te komen!