Kijk een rookworstje!'' - Lessen in stadsvogels

Datum: 09-08-2017
Bron: Vogelbescherming Nederland & Werkgroep Stadsvogels

Het IJsvogelfonds van Vogelbescherming ondersteunt ook educatieprojecten. Zo kwamen er in Zaanse scholen mooie vogelplaten te hangen en kregen de leerlingen les in stadsvogels aan de hand van een quiz.

Een mooi voorbeeld van een toegekende educatie-aanvraag uit het IJsvogelfonds is 'Stadsvogels in de Zaanstreek'. De werkgroep stadsvogels van de Vogelbeschermingswacht "Zaanstreek" kon met een bijdrage van het IJsvogelfonds twee prachtige educatieve posters laten schilderen. Arjan van Poecke van de Vogelbeschermingswacht koesterde zelf mooie herinneringen aan de 19e eeuwse prenten van Koekkoek. Hij kon er ook lekker bij wegdromen. En dat genoegen wilde hij de kinderen van nu ook bezorgen in deze tijd van digi-borden en tablet-onderwijs.

Poster stadsvogels door Frits-Jan Maas

Kunstenaar Frits-Jan Maas uit Alkmaar werd vervolgens benaderd en hij maakte een winter- en een lenteposter in de sfeer van natuurschilder Koekkoek, wiens schoolplaten vroeger in bijna alle klaslokalen hingen. De platen met de twee type vogels kwamen mede dankzij het IJsvogelfonds in 50 schoolklassen te hangen. En uitgeverij ThiemeMeulenhoff vond de posters zo leuk dat er ook een digitale versie van is gemaakt, wel voor het digi-bord, waarbij ook de geluiden van de soorten af te spelen zijn in de klas.

Poster stadsvogels door Frits-Jan Maas

De posters bieden niet alleen de mogelijkheid om bij weg te dromen. Aan de hand van de platen werd ook les gegeven over stadsvogels door het Zaans Natuur en Milieu Centrum, met onder andere een geslaagde quiz, waarbij de kinderen onder andere vogels moesten herkennen op basis van hun geluiden. Door een wedstrijdelement in te brengen waren deze lessen een groot succes.
Opvallend was dat de mus meteen werd herkend door de kinderen op basis van hun getsjilp, terwijl het een soort is die in de Zaanstreek helaas niet meer zo algemeen is.
Arjan van Poecke: "Wat me altijd bij zal blijven is dat er een meisje riep bij de foto van het roodborstje: 'Kijk een rookworstje.' Dat was echt hilarisch!"