Eurobirdwatch 2017 - 30 september

Datum: 25-09-2017
Bron: Commissie Tellingen & Inventarisaties

Op zaterdag 30 september neemt de Vogelbeschermingswacht "Zaanstreek" samen met Vogelbescherming Nederland deel aan de internationale vogelteldag, de Euro Birdwatch. In 40 landen in heel Europa wordt er op hetzelfde moment vogels geteld. In Nederland gebeurt dit op meer dan 150 telposten, waaronder die in het Wormer- en Jisperveld Noord. Dit jaar verzamelt de Slowaakse partnerorganisatie van Vogelbescherming alle gegevens voor heel Europa. Vogelbescherming Nederland maakt op zaterdagavond de top 10 bekend.

Het najaar is dé tijd van het jaar om een recordaantal vogels te zien. Veel vogels die bij ons hebben gebroed trekken nu naar het warmere zuiden. Vanuit het hoge noorden komen vogels naar ons land om te overwinteren of ze trekken in die tijd door ons land

Onze Zaanse telpost

In de Zaanstreek wordt geteld vanaf de telpost in het Wormer- en Jisperveld. Deze is gelegen aan het Jisperpad, vlak buiten Jisp. De telling start met zonsopkomst, om 7.30 uur, bij goed weer vermoedelijk nog wel iets eerder.
Afhankelijk van het weer en het aantal vogels dat langs trekt, wordt er geteld tot het middaguur.
Alvast een voorproefje van wat mogelijk te wachten staat ? Bekijk de eerdere tellingen van onze telpost

Kijken of meedoen?

Op onze telpost aan het Jisperpad zijn een aantal vaste trektellers aanwezig. U bent van harte welkom om mee te tellen en/of te kijken hoe trektellen in zijn werk gaat. Omdat de trektellers de vogels voor een (groot) deel op geluid lokaliseren (en op naam brengen), wordt u gevraagd hier rekening mee te houden en niet (te) veel lawaai te maken.

Werkzaamheden Jisperdijk

Houdt u bij een bezoek aan de telpost rekening met afsluiting van de Jisperdijk tussen Jisp en Neck. Met de auto is de telpost alleen te bereiken via Wormer en Jisp. Voor fietsers is er een omleiding aangegeven.