Met Pinksteren dobberen door het Guisveld

Datum: 01-05-2018
Bron: Staatsbosbeheer

Tijdens Pinksteren, op zondag 20 en maandag 21 mei, kun je speciaal dit jaar een vaartocht boeken in het natuurgebied het Guisveld nabij Wormerveer. Al ruim 20 jaar werd er tijdens Pinksteren door Staatsbosbeheer het evenement 'Wandelen over water' georganiseerd. Door wijzigingen in de Wet natuurbescherming moet er voor het jaarlijkse wandelevenement een vergunning worden aangevraagd. Het vergunningstraject is voor Pinksteren 2018 nog niet afgerond. Daarom is er dit jaar het evenement 'Dobberen door het Guisveld' in het leven geroepen.

Vergunningstraject

Al ruim 20 jaar werd door Staatsbosbeheer het unieke wandelevenement 'Wandelen over water' in het Guisveld georganiseerd. Slechts twee dagen per jaar mochten bezoekers over het speciaal gemaaide pad in het veenweidegebied komen. Tijdens de wandeling leerde men van alles over de planten en dieren die in het gebied voorkomen.

Voorheen viel het jaarlijkse evenement van Staatsbosbeheer onder 'bestaand gebruik' in de Flora- en Faunawet en mocht het daarom vergunningsvrij. Doordat deze term niet meer als zodanig bestaat in de huidige Wet natuurbescherming moet er nu wel een vergunning worden aangevraagd. "Erg jammer dat de bezoekers dit jaar daardoor niet in het gebied mogen komen. Toch denken we met dit nieuwe evenement een goed en vergunningsvrij alternatief te hebben.", vertelt boswachter Jamie Jenner. De hoop is dat nadat het vergunningstraject bij de Regionale Uitvoeringsdienst (RUD) is doorlopen 'Wandelen over water' met Pinksteren 2019 weer door kan gaan.

Dobberen door het Guisveld

Dobberen door het Guisveld

Dit jaar kunnen bezoekers tegen het voordelige tarief van €3,00 p.p. (vanaf 3 jaar) een twee uur durende vaartocht boeken op de website van Staatsbosbeheer. "We zullen met meerdere boten gaan varen, daardoor kunnen we het gelukkig alsnog voor veel mensen mogelijk maken om mee te varen. Boek wel snel, zodat je verzekerd bent van een plekje in de boot.", aldus boswachter Jamie.

De start van de vaartocht is achter het NS-station Wormerveer. Onder begeleiding van een gids leidt de vaarexcursie langs de graslanden en rietvelden waar alle verschillende vogels te spotten zijn. Uiteindelijk eindigt de vaartocht op het terrein van voetbalvereniging Saenden waar vaste samenwerkingspartner Vogelbeschermingswacht "Zaanstreek" zal staan. Ook zal op beide dagen de medewerkers van het Natuur en Milieu Educatiecentrum Zaanstreek weer aanwezig zijn, waar de kinderen waterbeestjes kunnen vangen. Het zal er sowieso leuk zijn voor kinderen, want ze kunnen er ook een insectenhotel knutselen. Tip: de activiteiten op het terrein van Saenden zijn voor iedereen gratis te bezoeken, ook als je geen vaarexcursie hebt geboekt.

Reserveer een plek op één van de boten en schrijf je in op de website van Staatsbosbeheer via: www.staatsbosbeheer.nl/pinksterenguisveld.

Kaartje terrein Saenden