Zondag 1 en 8 maart 2020 Vogelkijkdagen bij Fort K'IJK

Datum: 28 januari 2020
Bron: Landschap Noord-Holland en de PPC

Landschap Noord-Holland zet op half februari de sluizen open. De weilanden rondom Fort K'IJK (officieel Fort bij Krommeniedijk) komen dan langzaam onder water te staan en dit trekt heel veel vogels. Op het hoogtepunt van de voorjaarstrek, op zondag 1 maart en zondag 8 maart, zijn er twee Vogelkijkdagen. Dus kom een zondag kijken tussen 10 en 16 uur. Vogelaars, natuurliefhebbers en gezinnen met kinderen: iedereen is welkom op het fort met mooi uitzicht op de natte weilanden. Dit is hét mooiste moment in het jaar wat u niet mag missen!

Programma Vogelkijkdagen 1 en 8 maart 2020

Vogelbeschermingswacht "Zaanstreek" is op zondag 1 maart aanwezig met telescopen waarmee je de verschillende vogels goed kan bekijken. De aanwezige leden op het kijkpunt bovenop het fort geven daarbij de nodige uitleg in o.a. de herkenning van de diverse soorten. De waarnemingen worden bijgehouden op lijsten.

Informatie- en verkoopstand Vogelwacht

In de warme en behaaglijke poterne binnen is er een informatie- en verkoopstand van de Vogelbeschermingswacht aanwezig. Ook hier kunt u allerlei vragen stellen en aankopen doen zoals vogelgidsjes, nestkastjes voor mezen en leuke cadeautjes voor de kinderen. Op zondag 8 maart vertellen de boswachters van Landschap Noord-Holland je alles over de vogels die je ziet. De leden van de Jeugdvogelclub Zuid-Kennemerland zijn ook aanwezig om verschillende soorten vogels waar te nemen. Tip van de boswachter: neem je eigen verrekijker mee!

Zicht op de vogels door de telescope

Er kunnen veel vogels waargenomen worden (foto: ©Sabine van Keulen)

Boswachter Chris: "Binnenkort komen de eerste grutto's aan in Nederland. Na een lange vlucht vanuit Spanje heeft onze nationale vogel een grote behoefte om zijn buikje rond te eten. Door langzaam water op het land te zetten, inunderen heet dat, komt het voedsel makkelijk beschikbaar en voelen zij zich ook meteen veilig met hun pootjes in het water. Niet alleen de grutto profiteert hier van maar ook de andere steltlopers en eenden. In totaal wel 50 verschillende soorten. Zij verzamelen zich met vele honderden, soms wel duizenden rond Fort K'IJK. Een prachtig gezicht en met een beetje geluk schuift een slechtvalk of een andere roofvogel aan bij dit tafeltje dekje."

Uitleg bij wat er gezien wordt

Er valt voor jong en oud wat te beleven. Hier geeft Vogelbeschermingswacht lid John van Loon de nodige uitleg over het kijken door een telescoop (foto: ©Ilse Miedema)

Beleef Fort K'IJK

Naast de vogels verdient ook het fort aandacht. Binnen staat de koffie voor u klaar, neem plaats en geniet! Het gerestaureerde fort is ook een beschermd en begeleid wonen locatie van De Heeren van Zorg. Zij heten u hartelijk welkom in de comfortabele theeschenkerij. Kinderen vermaken zich met kleurplaten. Bezoek daarna met de audiotour het belevingscentrum over 'Natuur & Landschap'. Stemmen van de fortwachter en boswachter nemen u in de audiotour mee in deze beleving. Voor meer informatie kijk op www.fortkijk.nl.

Toegang en bereikbaarheid

De toegang tot het fort inclusief audio tour bedraagt € 3, Beschermers betalen €2 en kinderen tot 12 jaar gratis. Consumpties betaalt u apart. Honden kunnen helaas niet worden toegelaten. Vanwege beperkte parkeerruimte, vragen wij u op de fiets te komen. Wanneer het parkeerterrein vol is, geven parkeerbegeleiders aan waar u in de buurt kunt parkeren.
Data en tijd: zondag 1 maart en zondag 8 maart van 10:00 tot 16:00 uur.
Locatie: Fort K’IJK (Fort bij Krommeniedijk) Lagendijk 22, 1911 MT in Uitgeest