Twee leden koninklijk onderscheiden

Datum: 2 mei 2020
Bron: bestuur

Tijdens de jaarlijkse lintjesregen, die dit jaar vanwege de coronacrisis iets andere verliep dan normaal, zijn twee leden van onze vereniging onderscheiden als Lid in de Orde van Oranje Nassau. Op vrijdag 24 april kwamen burgemeester Jan Hamming en zijn vrouw aan de deur bij Ton Smit in Assendelft en bij Jan Kerssens in Krommenie. Beide heren hebben grote verdiensten, zowel in het heden als in het verleden, als vrijwilliger voor diverse organisaties, waaronder onze vereniging.

Ton Smit (1945): bezige bij!

Ton Smit

Ton heeft niet alleen zijn verdiensten voor onze vereniging, onder andere als bezorger van de Kieft en de Kieftenpul in geheel Assendelft en vroeger als vogelteller, maar ook voor vele andere vrijwilligersorganisaties. Sinds 1970 is hij vrijwilliger bij Jenaplanschool De Bijenkorf in Assendelft. Hij verzorgt daar de schooltuin en begeleidt de kinderen bij het zaaien en oogsten en leert ze duurzaamheid en respect voor de natuur.
Tevens is hij medeoprichter en voorzitter geweest van de Zaanse Energie Koöperatie (ZEK). Tot op de dag van vandaag is hij daar nog steeds vrijwilliger, onder andere voor het onderhoud van de windturbine. Verder is Ton bestuurslid van de vereniging Kontakt Milieubeheer Zaanstreek (KMZ) en betrokken bij het initiatief 'Transition Town Zaanstreek' waarbij het draait om het verduurzamen van wonen, werken en leven.
Naast zijn eigen biologische tuin, verzorgt hij het onderhoud van de openbare moestuin de Rosarium Vriendentuin. In 2009 won hij al de Vrijwilligersprijs van de Gemeente Zaanstad en in 2013 de Daam Schijf Prijs voor zijn inzet op het gebied van alternatieve energie, ruileconomie, natuur- en milieueducatie en tuinieren. Ton is, zo gezegd, een bezige bij met groene vingers!

Jan Kerssens (1954): kloppend hart!

Jan Kerssens

Jan is bestuurslid en penningmeester van onze vereniging, een functie die hij met kunde en passie vervult. Daarnaast zet hij zich via de Stichting Krommenieër Woudpolder in voor natuurbehoud, onder andere via het verrichten van vrijwillig natuurwerk. Jan heeft als vrijwilliger op diverse plaatsen de rol van penningmeester vervuld. Zo deed hij dat bij Budoclub Krommenie, Atletiekvereniging Lycurgus, de Stichting Feestcommissie Krommenie en de Stichting Sportevenementen Le Champion. Al deze organisaties konden en kunnen op zijn financiële kennis en kunde rekenen!
Vanwege zijn fietspassie heeft Jan zich eveneens jarenlang belangeloos ingezet voor de Wielersportbond NTFU. Ja, Jan is met recht het kloppende financiële hart van al deze organisaties en uiteraard ook van onze vereniging!

Onze felicitaties!

Natuurlijk willen wij beide leden op deze plek van harte feliciteren met de toekenning en het in ontvangst nemen van hun koninklijke onderscheiding! Beste Ton, beste Jan, jullie hebben deze onderscheiding op grond van de vele verdiensten als vrijwilliger in het heden en het verleden – zeker ook voor onze vereniging – meer dan verdiend!

Wij hebben onze felicitaties vergezeld doen gaan van een boeket bloemen.