Help mee met lepelaar onderzoek !

Datum: 16 augustus 2021
Bron: redactie website op basis van berichten van NIOZ en waarneming.nl

Gezenderde lepelaars

Hoe weten jonge onervaren lepelaars waar ze heen moeten tijdens hun eerste trek naar het zuiden? Gebruiken ze een aangeboren navigatiesysteem of leren ze de route door ervaren volwassenen te volgen? Om deze vraag te beantwoorden hebben we jouw hulp nodig!

Gezenderde lepelaar Marco

Gezenderde lepelaar Marco
©Kees de Jager

Een team van het NIOZ probeerd deze vraag te beantwoorden en heeft daarvoor een aantal jonge lepelaars van een GPS zender voorzien. Met een zender kan de vogel wel mooi gevolgd worden, maar kunnen niet alle vragen beantwoord worden. Daarom is "ouderwets" veldonderzoek nog steeds noodzakelijk om bijvoorbeeld vast te stellen of de lepelaar alleen is of in een groep, wat het gedrag van de vogel is, wat hij eet, etc.

Om dit van de gezenderde lepelaars vast te stellen wordt iedereen die een gezenderde lepelaar weet te spotten gevraagd dit soort informatie vast te leggen en aan het onderzoeksteam door te geven. Waar de gezenderde lepelaars zich bevinden is te zien op deze interactive kaart en de extra informatie kan via dit formulier doorgegeven worden.

Zie ook de volledige oproep (in het Engels) op de site van het NIOZ.

Hoe ruien lepelaars

Zoals elke andere vogel moet de lepelaar jaarlijks haar verendek vervangen. Met name de slagpennen zijn onderhevig aan weersomstandigheden, zon en andere bronnen van slijtage. Maar hoe verloopt die rui nou precies?

Arjen de Boer, MSc student Ecologie & Evolutie aan de Rijksuniversiteit Groningen, werkt samen met Theunis Piersma en Petra de Goeij aan een onderzoek om deze vraag te beantwoorden. Het onderzoek aan de rui verloopt aan de hand van fotografie. Door foto's te maken van overvliegende lepelaars is vaak goed te zien of er een slagpen mist en of deze al aan het aangroeien is.

Hoe kunt u helpen? Elke keer als u een natuurgebied bezoekt waar mogelijk lepelaars zitten, houd een half oog omhoog gericht. Als er een lepelaar langs- of overvliegt, schiet dan vlug een plaatje en upload deze naar de speciale invoerpagina voor lepelaars op waarneming.nl. Houd er wel rekening mee dat dit met een camera moet, het liefst een die redelijk ver kan inzoomen, of een mooie DSLR met telelens combinatie. Een mobiele foto werkt waarschijnlijk niet.

Gekleurringde lepelaars

Ziet u een gekleurringde lepelaar, deze kunt u altijd melden bij de werkgroep lepelaar. U ontvangt dan de levensgeschiedenis van deze vogel; wanneer is deze gering en waar is deze allemaal afgelezen. Informatie over de gebruikte kleurringen en hoe deze te melden staat op de website van de werkgroep.