Luilakochtend boordevol natuur!

Natuurdag 4 juni op Rodenburghoeve staat bol van spannende natuuractiviteiten!

Datum: 19 mei 2022
Bron: P.P.C.

Op Luilakzaterdag organiseert vrijwilligersgroep De Crommenije, samen met medewerkers van de biologisch/dynamische boerderij De Rodenburghoeve en leden van Staatsbosbeheer, de traditionele natuurochtend op en rond de hoeve voor kinderen met hun (groot)ouders. De ochtend staat bol van leuke en spannende natuuractiviteiten, van het uitpluizen van uilenballen tot het bestuderen van de griezelige onderwaterwereld, met waterschorpioenen en zoetwaterpissebedden.

Slingerwormen en een geelgerande watertor die op insecten jaagt? De kans is groot dat je deze fascinerende diertjes met een van de schepnetjes uit de sloten vist om ze even later in het aquarium of met het vergrootglas goed te kunnen bestuderen. Enerverend en leerzaam, voor jong en oud! Het slootwateronderzoek vormt maar één van de onderdelen van het natuurprogramma, naast het uitpluizen van braakballen (misschien laat de kerkuil, trouwe stamgast van de hoeve, zich wel weer zien?), de vogelkijkexcursies onder leiding van een gids in het boerenveld rond de hoeve, op zoek naar broedende (weide)vogels (leuke wedstrijd: welk team ziet de meeste vogels; verrekijkers zijn gratis beschikbaar), het fascinerende leven van de bijen, uitgelegd door een imker, en een kijkje in de spannende wereld van de roofvogels, over het voetlicht gebracht door medewerkers van de Roofvogelgroep van Vogelbeschermingswacht Zaanstreek.

Plantjes en kruiden determineren aan de hand van tekeningen en plaatjes, na een "groene" speurtocht op het boerderijterrein? Het kan allemaal op deze Pinksterzaterdag. En wellicht staan de late pinksterbloemen nog in het veld, hoewel deze bloem niet naar Pinksteren is vernoemd maar naar de pinken, de eenjarige kalveren die ongetwijfeld in en buiten de Rodenburgstallen aanwezig zijn en zich zachtjes laten aaien.

Al die activiteiten in de buitenlucht maken dorstig en hongerig: voor de kids is er gratis limonade en daarnaast zijn pannenkoeken, koffie, thee, koek en soep tegen billijke prijzen verkrijgbaar in de kantine.

Natuurdag 2022, na een corona-afwezigheid van twee jaar, gelukkig weer in de reprise: 't belooft opnieuw een leuke dag in de natuur van het boerenland te worden!

Natuurochtend op zaterdag 4 juni van 10 tot 15 uur op de Rodenburghoeve, Busch en Dam 22, Uitgeest/Krommeniedijk. Gratis toegang!